Waar komt goud vandaan?

Mooi zeg, die gouden sieraden, maar wat weet u eigenlijk over de vraag: waar komt goud vandaan? Veel mensen staan er niet zo bij stil. Het is natuurlijk algemeen bekend dat goud een zeldzaam goedje, toch weten weinig van ons iets over hoe goud ontstaat. Hoog tijd om een hier nu achter te komen!

 

Wat zeggen de wetenschappers?

Waar komt goud vandaanWaar goud vandaan komt, dat was voor astrofysici absoluut geen makkelijk vraagstuk. Jarenlang hebben zij naar antwoorden gezocht en een verklaring in het kort lijkt als volgt te zijn: “goud is ontstaan door kosmisch geweld”. Maar wat bedoelen ze hiermee precies? De aanwijzingen zijn sterk dat goud voortkomt uit een zeer heftige botsing van twee neutronensterren, door een zogenaamde fusiereactie dus.

 

Neutronensterren en goudvorming

Een neutronenster is niet zomaar een ster, het is een reuzenster die vele malen zwaarder is dan de zon en die in zijn geheel uit bestaat neutronen. Een neutronenster wordt gevormd aan het einde van de levenscyclus van een zware ster en is te omschrijven als de ingestorte kern hiervan, ook wel een zwaartekrachtimplosie genoemd.  De explosie die ontstaat wanneer deze neutronensterren met elkaar botsen heet een supernova. Tijdens deze gebeurtenis wordt onder andere goud gevormd. Zo worden er stofdeeltjes die zeer kleine stukjes goud bevatten de ruimte in geschoten. Deze deeltjes klonteren samen in een massa die uiteindelijk een planeet vormt. En zo is dat ook gegaan tijdens de vorming van onze planeet en met al het goud dat wij hier op aarde treffen.

 

Goud komt voor over de hele wereld

Oorsprong van goudHet edelmetaal komt overal op  aarde voor, maar zeker niet in dezelfde hoeveelheden. Hier in Europa is er eigenlijk weinig sprake van echte goudwinning. Goud is vooral te vinden daar waar er vulkanische activiteit aanwezig is of waar aardbevingen hebben plaatsgevonden. In Noord-Amerika, sommige Zuid-Amerikaanse landen, China, Zuid-Afrika en Australië treft men wel relatief grote hoeveelheden goud aan. Heeft u tijdens u vakantie een gouden nugget gevonden? Gouden nuggets verkopen kan bij onze inkoopkantoor. Er wordt geschat dat er in totaal 171.300 ton goud op aarde is. Om dit te visualiseren zou deze hoeveelheid passen in kubus met de afmeting 20 x 20 x 20 meter. Dit verklaart dan ook de hoge waarde van het goud als grondstof. En dat ziet u ook terug in de inkoopprijs bij gouden nugget verkopen. Goud wordt gewonnen in goudmijnen en wordt ook aangetroffen in rivieren. Daarnaast kan goud vele malen worden omgesmolten en is hierdoor dus ook recyclebaar.

 

Zo maakt men sieraden van goud

Het onstaan van goudGoud wordt voornamelijk gevonden in lagen onder de grond. Dit zijn dunne laagjes die gemijnd word als brokjes of als gruis. Wanneer men goud uit de rivieren haalt zijn dit meestal kleine goudkorreltjes die in het slib te vinden zijn. Het ruwe goud wordt gesmolten zodat het in een vorm kan worden gegoten, denk aan goudstaven. Dit puur goud wordt samen met andere (edel)metalen gebruikt bij het smeden van onder andere sieraden. Zo ontstaat goud in verschillende karaatgehaltes. Een karaatgehalte geeft het percentage aanwezige puur goud aan. Wanneer men puur goud met bijvoorbeeld zilver of palladium mengt, krijgen we witgoud. Door te mengen met koper is het mogelijk om rood (rosé ) goud te produceren. Goudbaren die worden verkocht voor investering zijn gemaakt van puur goud, ook wel 24 karaat goud. Een goudbaar verkopen van puur goud kunt u doen bij ons in onze inkoopkantoor. Wilt u liever goud kopen in zijn puurste vorm? Bezoek hiervoor onze partner website voor een uitgebreide aanbod goudbaren en gouden munten.

 

Ons goud voorraad blijft beperkt, verkopen loont!

Nu dat u weet waar het edelmetaal goud vandaan komt, begrijpt u ook waarom goud zo tot de verbeelding spreekt en daardoor een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de mens. Besef dat goud nooit door de mens bijgemaakt kan worden en dat we dus afhankelijk zijn van al het goud dat er nu op aarde is. Uw oud goud verkopen levert dus altijd iets op! Bent u benieuwd hoeveel uw gouden sieraden, gouden munten of andere items vandaag de dag waard zijn? Kom langs in onze inkoopwinkel voor een vrijblijvende goudtaxatie. Voor goud inkoop komt u bij Zilver Goud Amsterdam. Het maakt dan ook niet uit dat het goud niet ontstaan is op aarde.  

Bent u benieuwd hoe zilver ontstaat? Zie hier hoe ontstaat zilver voor een uitgebreide beschrijving.

Scroll naar boven